Konstruoi tangram GeoGebralla

13Lok11

Tangramissa on seitsemän palaa: viisi kolmiota, neliö ja suunnikas. Appletti löytyy wikistäni ja toisesta blogistani.

Valitse Näytä– valikosta koordiaattiruudusto. Valitse Vaihtoehdot- valikosta Pisteen sieppaus ja Tartu koordinaatistoon. Valitse Vaihtoehdot-valikosta vielä Nimeäminen ja Nimeäminen pois. Piirrä kuvan mukainen tangram neliöön, jonka sivun pituus on neljä ruutua.

Tangramin palat piirretään dynaamisiksi siten, että niitä voi raahata ja pyörittää. Pyöriminen saadaan aikaan ympyrällä. Kuvoihin voidaan konstruoida kuvioiden ominaisuudet. Näin ne säilyttävät muotonsa myös raahattaessa.

Pienin kolmio voidaan tehdä seuraavasti. Piirrä piste ja tämä piste keskipisteenä ympyrä. Valitse Ympyrä -työkalu, jossa annetaan piste ja säteen pituus. Klikkaa pistettä ja anna avautuvaan ikkunaan säteen pituudeksi yksi.

Piirrä ympyrän kehälle piste. Piirrä suora kehän pisteen ja keskipisteen kautta. Piirrä suoralle normaali keskipisteen kautta. Laita kehän ja normaalin leikkauspisteet Kahden objektin leikkauspiste-työkalulla. Valitse Monikulmio-työkalu. Tee kolmio, jonka kärkinä ovat kehän pisteet.

Poista näkyvistä: ympyrä, suorat ja kehän pisteet. Klikkaa objektia oikealla painikkeella ja valitse Näytä objekti. Muuta  raahauspisteen tyyli klikkaamalla Ominaisuudet ja pisteen tyyli. Väritä kolmio.

Lopuksi video, jossa konstruoidaan neliö-pala. ;).No Responses Yet to “Konstruoi tangram GeoGebralla”

  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: