Excel-harjoitus – pisteet arvosanoiksi

31Tam17

Automaattinen tietojenkäsittely tarkoittaa, että samaa rutiinitoimenpidettä ei tehdä toistuvasti, vaan se automatisoidaan. Mikäli useassa taulukon solussa toistuu rakenteeltaan samanlainen kaava, se kirjoitetaan vain ensimmäiseen soluun ja kopioidaan sitten muihin. Kopioitaessa viittaukset muihin soluihin yleensä vaihtuvat, mutta kaava itsessään pysyy samana, eli tekee täsmälleen samanlaista laskentaa kaikissa soluissa, joihin se kopioidaan.

Katsoppa video aiheesta suora soluviittaus.

Tee Excelillä taulukko ja kuvaaja, josta voi lukea pisteitä vastaavat arvosanat. Taulukkoon lasketaan arvosanat, kun käyttäjä on antanut pistemäärän, jolla saa alimman hyväksytyn arvosanan ja pistemäärän, jolla saa arvosanan 10. Pistemäärät kysytään värillisiksi maalattuihin soluihin.

Kirjoita soluihin A1, A2 ja A3 tekstit kuvan mukaisesti. Maalaa solut E2 ja E3.

Kirjoita maalattuihin soluihin E2 ja E3 pistemäärät 17 ja 86. Kirjoita soluun B5 teksti Pisteet ja soluun C5 teksti Arvosana. Kirjoita soluun A6 luku 0.

Täytetään seuraavaksi sarakkeeseen A solusta A6 alkaen luvut nollasta sataan. Klikkaa solua A6. Valitse Täyttö ja pudotusvalikosta Sarjat.

Valitse Sarakkeissa, Askeleen arvo 1 ja Loppuarvo 100. Klikkaa OK.

Klikkaa solua B6. Kirjoita kaavariville:  =$E$2+A6 ja paina Enter. Soluun B6 ilmestyy 17. Kaava lisää E2 solun arvoon solun A6 arvon.

Klikkaa solua B6. Täytä B sarake vetämällä solun B6 täyttökahvasta alaspäin soluun B75 asti. Syötetty kaava laskee sarakkeeseen pisteet 17-86.

Tehdään lopuksi kaava, joka laskee sarakkeeseen C sarakkeen B pisteitä vastaavat arvosanat. Klikkaa solua C6 ja klikkaa kaavariviä. Kirjoita kaavariville: =4,75+((B6-$E$2)/($E$3-$E$2))*5,25. Paina Enter ja soluun C6 ilmestyy 4,75 eli arvosana 5-.

Vedä solun C6  täyttökahvasta alaspäin soluun C75 asti ja kaikkia pistemääriä vastaavat arvosanat kirjautuvat sarakkeeseen. Muotoile sarakkeen C solut siten, että luku näytetään kahden desimaalin tarkkuudella.

Muuta lopuksi solujen E2 ja E3 arvoiksi 5 ja 30. Ja piirrä viivadiagrammi, joka esittää vaaka-akselilla pisteet ja pystyakselilla arvosanat.  Palauta Excel tiedosto Moodleen.No Responses Yet to “Excel-harjoitus – pisteet arvosanoiksi”

  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: